7 saveta za vožnju bicikla zimi | Capriolo bicikli, delovi za bicikle i fitness oprema Skip to main content

7 saveta za vožnju bicikla zimi

Zima je stisla i mnogi od nas polako zaboravljaju na omiljene vanjske aktivnosti.

Vožnja bicikla zimi uopšte nije tako strašna - ako se dobro pripremiš.

1. Slojevi, slojevi, slojevi

I još malo slojeva. Najvažnija stvar je obući se slojevito i skladno vremenskim prilikama.

Preporuka: Izbegavaj pamuk.

2. Rukavice

Rukavice su definitivno nešto bez čega ne bi trebao započeti svoje zimske biciklističke vožnje. Najviše ćeš topline izgubiti upravo putem prstiju (i glave), a ne želiš da ti prsti zakažu dok prilaziš crvenom na semaforu.

3. Kapa i šal

Jednako kao što moraš zaštititi ruke, tako moraš zaštititi glavu i vrat. Za kraće vožnje običan šal i kapa koju nosiš dok šetaš odradit će svoj posao. Bitno je samo da kapa prekriva uši i čelo.

4. Naočare

Hladan vazduh koji duva u oči zaista može biti neugodan.

5. A šta obući na noge?

Večito pitanje kada govorimo o zimskim danima je kako zagrejati noge.

Svakako izbegni pamučne čarape i umesto toga izaberi tanke, ali tople čarape. Najbolje da su napravljene od vune koja dobro zadržava toplinu.

Najbolji izbor patike za vožnju bicikla za hladne dane su vodootporne patike.

6. Reflektujuća oprema

Kako u zimskim mesecima redovito postoji mogućnost da te na biciklu uhvati mrak, dobro je uvek uz sebe imati i reflektujući prsluk.

Sa reflektujućim prslukom znatno ćeš poboljšati svoju vidljivost i povećati sigurnost sebi, ali i ostalim učesnicima u saobraćaju.

7. Svetla

Ako svetla pališ na automobilu, ne vidimo niti jedan razlog da ih izostaviš na svom biciklu. Dobro prednje i zadnje svetlo, u kombinaciji s reflektujućim prslukom, garancija su dobre vidljivosti u zimskim mesecima.

Ako ćeš slediti ovih 7 saveta, verujemo kako će ti zimske vožnje na biciklu biti ugodne i zabavne baš kao one u prolećnim i letnjim mesecima.